maandag 5 oktober 2015

Groei en economie 30 September 2015

 

…”we zijn geobsedeerd met groei…”—uitspraak van Fritjof Capra.

We besloten eerst het thema scherp te krijgen.
Ik beloofde de etymologische betekenis van groei na te kijken. ECONOMIE = [staathuiskunde, zuinigheid  …’huishoudkunde’, oikos = [huis] en nomos [ gewoonte, manier, wet] …
De vraag deed zich voor of er ook groei was zonder ontwikkeling,…
dan hadden we weer een nieuwe term bij die we ook eerst wilden definiëren. Ontwikkeling (ontwikkelen = ontvouwen,…van fr. développer)…en wat was dan obsessie [= dwangvoorstelling van lat. obsessio = belegering, blokkade] ook van obsedere [geheel in beslag nemen/hinderen, ergeren, lastig vallen, zitten op, bezet houden, belegeren, in beslag nemen]…
Groei is goed,…ontwikkeling is goed,…toch ?…er kwam een tegengeluid `overdrive´ werd genoemd als een symptoom dat zich in verschillende
tendensen uit. Bijvoorbeeld,…veel mensen willen steeds ouder worden, kinderen moeten steeds meer presteren op school,


 genetische manipulatie van planten om onze smaakpapillen te behagen (spruitjes).  Ook in de maatschappij zien we nadelige ontwikkelingen van groei, we horden obesitas, suikerziekte, hartfalen, en eenzaamheid ondanks of mede dankzij de vele sociale media…Conclusie: groei is niet altijd een verbetering voor iedereen.
We horden voorbeelden van landen waar mensen met heel weinig zeer gelukkig zijn en waar desalniettemin het niveau van sociale ontwikkeling hoog is. 

Aan de andere kant denken we dat we altijd meer nodig hebben,….het is bijna een automatisme dat we denken dat groei goed is voor iedereen. En het is ook belangrijk om het over dezelfde groei te hebben. Waar denkt de een aan als hij/zij hoort groei en economie en waar denkt de ander aan ? Persoonlijk groei word ook genoemd als een belangrijk deel van het totaal aan groei.

Wat opviel is dat wij de ying – yang filosofie als nuttige leidraad konden gebruiken voor onze discussie.
Yin                            
                                                                      Yang
Vrouwelijk

Mannelijk
Samentrekkend

Uitbreidend
Behoudend

Veeleisend
Reagerend

Agerend
Meewerkend

Wedijverend
Intuïtief


Rationeel

Synthetiserend
Samenvoegend                                              
Analyserend
Verbrokkelend

Als er een balans bestaat tussen die twee eigenschappen Yin en Yang,…dan verloopt ontwikkeling waarschijnlijk vele malen harmonischer dan wat nu het geval is. Dan hebben we andere warden en andere groei.
Aan de ene kant willen we als mens groeien en de seizoenen 

van ons bestaan ten volle genieten en uitleven. Daar hoort ook duidelijk uitbreiding bij,…(yang),…en dat is een natuurlijk proces van mensen, die in hun lente zijn. (lente, 0-25 jaar, zomer =25-50, herfst, 50-75 en de rest van je leven is winter.) Ook in de zomer is uitbreiding en groei noodzakelijk,…de vraag is wanneer is het te veel,…en wie bepaald dat ?
We kwamen aan het eind van de avond uit bij een vraag voor een minister :
Wat is de bedoeling van deze maatschappij ?

,…Geen opmerkingen:

Een reactie posten